Το πρόγραμμα υλοποιείται (2020-2021) για 7η συνεχόμενη σχολική χρονιά μαζί με το Υπουργείο Εσωτερικών (Μακεδονίας –Θράκης), την Πρεσβεία της Κύπρου στην Ελλάδα (Σπίτι της Κύπρου – Μορφωτικό Γραφείο) και το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης και Ψηφιακών Μέσων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο: Κύπρος, Ελλάδα, Ομογένεια: Εκπαιδευτικές Γέφυρες. Ακόμη έχει τεθεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και φυσικά έχει εγκριθεί από τα Υπουργεία Παιδείας της Κύπρου και της Ελλάδας.
Ο διαγωνισμός υλοποιείται για 11η συνεχόμενη σχολική χρονιά μαζί με το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας, τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας/Προεδρία της Κυβέρνησης, το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας, την ΕΡΤ ΑΕ (Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση), το ΕΚΟΜΕ (Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας) και την Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα – Μορφωτικό Γραφείο –Σπίτι της Κύπρου.
Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε υπό την Αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης σε συνεργασία με το ΤΕΙ Σερρών, το wwf Hellas, το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, τη ΔΕΗ και το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Πρόκειται για ένα πολύγλωσσο (σε εφτά γλώσσες) ψηφιακό περιβαλλοντικό παιχνίδι.
Παίζοντας αυτό το ηλεκτρονικό παιχνίδι οι μαθητές μπορούν να μάθουν ποιο είναι το οικολογικό αποτύπωμα του σχολείου τους, δηλαδή την ποσότητα του Διοξειδίου του άνθρακα (CO2) που εκλύεται στην ατμόσφαιρα εξαιτίας των καθημερινών τους συνηθειών που σχετίζονται με την κατανάλωση ενέργειας.
Πανελλήνιο πρόγραμμα για τον Ποντιακό Ελληνισμό («Ποντιακός Ελληνισμός: μνήμες και όνειρα, παρελθόν, παρόν και μέλλον)
Το πρόγραμμα υλοποιείται σε συνεργασία με το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης και Ψηφιακών Μέσων του Υ.ΠΑΙ.Θ. και το Υπουργείο Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης). Στηρίζεται από την Έδρα Ποντιακών Σπουδών του ΑΠΘ και τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ποντίων Εκπαιδευτικών και τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την Unesco.
Αναρωτηθήκατε ποτέ πόση έκταση γης χρειάζεται για να υποστηρίξει του τρόπο ζωής σας; Το παιχνίδι του Οικολογικού Αποτυπώματος προσφέρει ένα διαδραστικό και διασκεδαστικό τρόπο για να εξερευνήσετε και να μειώσετε το αποτύπωμά σας. Ανακαλύψτε τις πιο καταναλωτικές σε πόρους δραστηριότητές σας και μάθετε τι πρέπει να κάνετε για να αφήνετε όσο το δυνατόν λιγότερο τα ίχνη σας πάνω στη γη. Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε σε συνεργασία με τη ΔΕΗ και το υπουργείο Περιβάλλοντος.
Ο Αριστοτέλης πάει σχολείο
Πρόκειται για μια έκδοση 300 σελίδων όπου μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης προσεγγίζουν τον Αριστοτέλη και το έργο του μέσα από ελκυστικές δραστηριότητες και αντισυμβατικά εργαλεία (θεατρικό παιχνίδι, δημιουργική γραφή, νέες τεχνολογίες, παιχνίδι). Η έκδοση έχει προετοιμαστεί σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Σερρών και έχει ήδη εγκριθεί από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής της Ελλάδας. Σημειώνεται ότι το βιβλίο έχει ήδη εκτυπωθεί από το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κύπρου που το έχει διανείμει σε όλες τις σχολικές μονάδες της Κύπρου.
Πρόκειται για την πρώτη έκδοση σε πανελλήνιο επίπεδο που προσφέρει στην εκπαιδευτική κοινότητα υποστηρικτικό υλικό και προτάσεις για τη διδασκαλία της ιστορίας της ευρύτερης περιοχής του νομού Σερρών. Πρόκειται για έκδοση της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών υπό την αιγίδα της Εθνικής Επιτροπής για την Ουνέσκο. Οι συγγραφείς του βιβλίου είναι 10 εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Σερρών. Το βιβλίο εκδόθηκε με τη στήριξη της τοπικής αυτοδιοίκησης και της Μητρόπολης Σερρών και Νιγρίτης και φυσικά με την έγκριση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής.
(σε συνεργασία με τη Γενική γραμματεία Ενημέρωσης και επικοινωνίας και το Ινστιτούτο Οπτικοακουστικών Μέσων). Σχολικά έτη 2007-2012. Συνολικά συμμετείχαν 600 σχολεία από όλη την Ελλάδα.
Μετεξέλιξή του είναι το Εθνικό Δίκτυο «Παιδεία στα Μέσα» (σε συνεργασία με το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης και Ψηφιακών Μέσων του Υ.ΠΑΙ.Θ. και το ΕΚΟΜΕ). Το δίκτυο εγκρίθηκε τον Μάιο του 2020 από το ΙΕΠ και αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του τον Σεπτέμβριο του 2021.